Vilten wandbekleding

Boom in trappenhuis

van beneden naar boven
van beneden naar boven

In Leiden mochten we een heel bijzonder ontwerp maken. Het mocht speels zijn, het moest in het trappenhuis passen en helpen omde akoestiek te verbeteren. Om in het gehele trappenhuis iets akoestisch aan te brengen heeft VanVilt een ontwerp van een boom gemaakt, geinspireerd op de blauwe en gouden regen. Zowel de takken als de bladeren zijn gemaakt van ingevilt akoestisch paneel. De bonte krullen doen deken aan de kleine bloemen van de gouden regen.

Wandpaneel met Nijmeegse elementen

Het wandpaneel vanaf rechts gezien.
Het wandpaneel vanaf rechts gezien.

Onze opdrachtgevers wilden in hun keuken iets doen aan de akoestiek. Zij kozen voor een langgerekt wandpaneel. Uit de gesprekken kwam naar voren dat het een abstract landschap moest zijn, met enkele Nijmeegse elementen en kleur, maar toch ook licht en wit.

VanVilt heeft toen met handgesponnen draad in diverse kleuren, witte structuur aan de bovenkant en groen/achtige golven onder, een landschap gemaakt. Het paneel meet uiteindelijk 410 cm breed x 120 cm hoog.

(Gemengde technieken: spinnen en vilten; particulier, 2015)

 

Voor meer foto's klik hier.

Vilt in kapel

vilt en gebrandschilderde ramen
vilt en gebrandschilderde ramen

VanVilt heeft in de kerstperiode van 2014 een speciale opdracht uitgevoerd. VanVilt moest voor een kapel een vilten wand ontwerpen, tussen twee prachtige gebrandschilderde ramen. We hebben gekozen voor een eenvoudig ontwerp, die een verbinding maakt tussen de twee ramen. Met het doortrekken van de boog van zon en het trekken van een "lood"streep menen wij een mooie wand te hebben gemaakt, die de ramen nog mooier uit laat komen.

 

Voor overzichtfoto's klik hier

(Hospice Dignitas te Hoorn, december 2014)

Verborgen kruiden

diverse kruiden verstopt onder de wol
diverse kruiden verstopt onder de wol

Voor Restaurant Beulings heeft VanVilt een wandbekleding ontworpen. Het is een rustige bekleding geworden: afbeeldingen van kruiden zijn verborgen onder een laagje Merinowol. Door het gebruik van de witte merinowol heeft de bekleding een zachte natuurlijke glans, wat een chique resultaat geeft. Is de wand overdag echt wit, 's avonds krijgt de muur een ander karakter bij kunstlicht: het wordt iets geler en ruiger. 

 

Voor detailfoto's klik hier

 

(Amsterdam, juli 2014)

Wandpanelen bij de vleugel

wandpanelen bij de vleugel
wandpanelen bij de vleugel

Onze opdrachtgeefster is een begenadigd en fanatieke pianospeelster. Om de buren niet te storen, maar ook om zelf de klanken beter te kunnen horen, heeft onze opdrachtgeefster gekozen voor twee vilten wandpanelen. Ook losse wandpanelen kunnen de akoestiek positief beinvloeden.

(juli 2015)

 

Grafisch wandkleed voor huisartsenpraktijk

Het wandkleed hangt hoog en gaat de hoek om.
Het wandkleed hangt hoog en gaat de hoek om.

Voor een huisartsenpraktijk in Arnhem heeft VanVilt i.s.m. Jan Franssen interieurarchitect een vilten wandkleed ontworpen. Opvallend is het grafisch patroon en het contrast met de gele stip.Het wandkleed laat veel tot de verbeelding over. (april 2014)

Buiten komt binnen in Steekterpoort Alphen aan de Rijn

overzichtsfoto
overzichtsfoto

Voor het nieuw gebouwde bedieningscentrum Steekterpoort in Alphen aan de Rijn heeft VanVilt een prachtige groene vilten kunstwerk ontworpen en gevilt.De opdracht was om het groen van buiten naar binnen te halen.

VanVilt heeft zich toen verdiept in het groen dat rondom het gebouw aangelegd zou worden. Zo heeft VanVilt bijvoorbeeld de kattenstaart omgezet in krulllen van de longwool en verdikkingen aangebracht voor de takken. Uiteindelijk is het vilt met natuurlijk pigmenten geverfd in een levendig groen, door Leentje Hengel van Tinctoria.

 

Samen met de geknoopte lamp brengt de vilten wand warmte aan in de ruimte van glas, bamboe en beton. Ook wordt de akoestiek op deze manier verbeterd.

 

Voor meer foto's klik hier

Mooie akoestiek voor pianospelen

detail van het vilt; schakeringen roze/zalmroze/wit
detail van het vilt; schakeringen roze/zalmroze/wit

Onze opdrachtgever in Den Haag, verzocht ons om een klein muurtje te verfraaien met vilt, zodat er naar hartelust piano gespeeld kan worden. In samenspraak met de styliste is gekozen voor een wolk-achtige optiek in de kleuren lichtroze/zalmroze. Het bleek een prachtige combinatie met het vurenhout en de grijstinten in de rest van de kamer (augustus 2013). Meer foto's? klik hier

 

Lucht & gras voor Zoetermeer

Lucht & gras voor Zoetermeer

In maart 2013 heeft VanVilt voor een particulier 2 muren bekleed met vilt. Uitgangspunt was een ruig wolwit vilt, waarin groen en blauw verwerkt waren. Inspiratie waren de schilderijen die in het huis hingen. Na het aanbrengen van de vilten wandbekleding was iedereen blij verrrast door het samenspel van de lucht met het blauw en dat van het gras met het groen. Voor meer foto's klik hier

(particulier, maart 2013) 

Bodemkaart voor Fort Vechten

Fort Vechten licht op uit de ruige bekleding
Fort Vechten licht op uit de ruige bekleding

VanVilt heeft voor de nieuwe loods bij Fort Vechten een vilten wandbekleding gemaakt. De onderliggende gedachte voor het patroon was een bodemkaart. Het Fort moest uit de kaart naar voren komen.

VanVilt heeft de bodemkaart omgezet naar een patroon dat is opgebouwd uit verschillende soorten wol en structuren. om alle aandacht naar het Fort te laten gaan is het Fort geheel bekleed met zijde.

Voor meer foto's klik hier

(december 2012)

page loading